De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble lijkt de macht van de Europese Commissie in te willen perken. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung wil de machtige Duitse minister van Financiën Schäuble de Europese Commissie gaan castreren nu Griekenland gecapituleerd heeft en weer in de pas lijkt te lopen. Schäuble wil een aantal taken van Brussel, waaronder handel, mededinging, weghalen uit Brussel en onderbrengen bij een ‘onafhankelijk’ orgaan geschoeid op Duitse leest.
Volgens Schäuble heeft de Commissie te veel macht naar zich toegetrokken en moet het zich voortaan alleen bezig houden met zijn kerntaak, het waken over de EU-vedragen. Schäubles loopjongen Dijsselbloem moet de plannen het speerpunt maken tijdens het Nederlands EU-voorzitterschap in de eerste helft van 2016.
2. Royal Dutch Shell zet zich schrap voor een “langdurige neergang” in de oliesector en gaat daarom dieper in de kosten snijden om het dividend veilig te stellen. Shell gaat 6.500 arbeidsplaatsen schrappen nadat er eerder dit jaar her en der binnen de oliereus al honderden werknemers op straat zijn gezet. Daarnaast verlaagt Shell de investeringen met nog eens 7 miljard dollar nadat het begin dit jaar al het investeringsbudget met 15 miljard dollar verlaagde.
Shells interimdividend was 47 dollarcent per aandeel zoals verwacht. Shell herhaalde nog maar eens dat het elk jaar het dividend tenminste gelijk moet blijven of moet worden verhoogd ten opzichte van het vorige jaar.
In het tweede kwartaal daalde de winst geschoond voor bijzondere posten en waardeschommelingen in de voorraden van 6,1 naar 3,8 miljard dollar vanwege lagere prijzen en productie bij de Upstream-divisie. Bij Downstream steeg de winst juist omdat lagere olieprijzen zorgen voor hogere marges bij de raffinage. Over de olieprijs zei CEO Ben van Beurden dat deze op lange termijn naar 70 tot 90 dollar per vat gaat.
3. Volgens financieel directeur Robert Jan van de Kraats van uitzender Randstad gloort er hoop aan de horizon voor de Europese economie. Kraats zei naar aanleiding van de bekendmaking van de kwartaalcijfers dat de groei met name plaatsvindt bij fabrieksarbeid en andere 'blue collar'-beroepen, wat normaliter de eerste fase in het economisch herstel is.
Over het tweede kwartaal maakte de uitzender een sterke dan verwachte groei van de omzet en het bedrijfsresultaat bekend. Ook Randstad profiteerde van de zwakke euro, alsook sterke groei op de Nederlandse thuismarkt. Voor het derde kwartaal verwacht Randstad dat het groeitempo minimaal op het niveau van het tweede kwartaal zal liggen.
4. Uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat het economisch vertrouwen in de eurozone in juli onverwacht is verbeterd naar het hoogste niveau sinds 2011. De index voor het vertrouwen van bedrijven en huishoudens in de economie steeg deze maand naar 104 van 103,5 in juni, terwijl gerekend was op een daling naar 103.2. Met name in Duitsland was er sprake van een sterke verbetering van het vertrouwen, terwijl het sentiment in Nederland licht steeg naar het hoogste niveau sinds 2011. De maandag bekendgemaakte monetaire cijfers van de Europese Centrale Bank wezen er al op dat de economie van de eurozone in de tweede helft van het jaar flink zal beginnen aan te trekken.
5. De Federal Reserve heeft woensdagavond bij het rentebesluit in het midden gelaten wanneer nou precies die eerste renteverhoging sinds 2006 zal gaan plaatsvinden. De meeste economen verwachten september. Die verwachting zal sinds woensdag iets gesterkt zijn. In het rentebesluit zei de centrale bank dat het nog maar een beetje verbetering in de arbeidsmarkt hoeft te zien voordat de rente omhoog kan. Punt van zorg blijft nog steeds de inflatie, die te laag is en verder onder druk is komen te staan vanwege de lage energie- en grondstoffenprijzen.
6. Volgens Politico is de stammenstrijd in het Franse Front National ertoe aan het leiden dat partijbaas Marine Le Pen haar weerstand tegen de euro aan het opgeven is. Probleem voor Le Pen is dat ze er maar niet in slaagt haar recalcitrante vader Jean-Marie Le Pen uit de partij te zetten. Marine wil de partij namelijk mainstream appeal geven door definitief te breken met haar nog steeds invloedrijke pappa, die met anti-semitische en andere xenofobe uitspraken het nieuws haalt en het daarmee zijn dochter erg lastig maakt.
Jean-Marie, die nog steeds erevoorzitter van de partij is, heeft meer op met zijn kleindochter, Marion Marechal Le Pen. Marion Marechal vertegenwoordigt de sociale conservatieve maar economisch meer liberale vleugel van de partij. Marines ideeën sluiten juist meer aan bij het Franse Etatisme, vóór de welvaartsstaat en tegen de EU en de euro.
Waar Marine een terugkeer naar de frank als oplossing ziet voor Frankrijks economische problemen, wil Marion Marchal een fiscale devaluatie door met name de belastingdruk op het bedrijfsleven te verlagen. Binnen het Front is Marione Marchal momenteel zelfs populairder dan haar tante, Marine. Marine is daarom naar rechts aan het schuiven en heeft de belastingplannen van haar nicht overgenomen.
Over het eurolidmaatschap wil Marine nu eerst een referendum houden een plaats van een exit vanaf het moment dat ze in het Élysée zit. En omdat de meeste Fransen de euro niet uit willen, is dat volgens Politico Marines' manier om het ‘Frexit’-plan heimelijk te schrappen.
7. Samsung overweegt de prijzen van Galaxy S6-smartphones te verlagen nadat in het tweede kwartaal de winst voor de vijfde keer op rij daalde. Zowel de prijs van de gewone S6 als die met het gebogen scherm gaan waarschijnlijk omlaag omdat Samsung zware concurrentie ondervindt van Apple in de markt voor high-end smartphones. Het Koreaanse conglomeraat beloofde daarnaast met meer modellen smartphones in de midden en lagere klasse te komen.
8. Als de perma-bears bullish worden… Volgens persbureau Bloomberg heeft de beroemde shortseller (iemand die speculeert op koersdalingen van fondsen) Jon Carnes de loftrompet afgestoken over de beurs van Shanghai. Carnes, die zijn reputatie heeft opgebouwd door Chinese aandelen te shorten, zegt nu dat Shanghai met 111 procent kan gaan stijgen.
Shanghai is op zijn zachtst gezegd een achtbaanrit gebleken. Tussen juni 2014 en 2015 steeg de beurs met 250 procent in een door Beijing aangemoedigde rally, om vervolgens te crashen met 40 procent. Het lijkt nu even rustig nadat Beijing op communistische wijze de markt heeft 'gestabiliseerd'.
9. Europese aandelenbeurzen kleuren woensdag licht groen en zijn daarmee op weg naar de derde winst op rij. Beleggers reageren positief op de kwartaalcijfers van onder meer Shell, Nokia en Siemens. Bovendien zorgen de meevallende macrocijfers uit de eurozone voor een positieve ondertoon.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl